Alarmujący jest fakt iż w ciągu ostatnich 30 lat ma miejsce ewidentne wyjaławianie ludzkich organizmów z jodu. Organizmy nasze otrzymują znacznie mniej jodu niż przed laty, można śmiało stwierdzić, iż nie otrzymują go prawie w ogóle. 30-40 lat temu jod był wykorzystywany jako odżywka do ciasta i był obecny w każdym wyrobie piekarniczym, był także obecny w mleku i jego wyrobach – gdyż był tanim środkiem antyseptycznym i bakteriobójczym, który służył do dezynfekcji wymion krowich (w 90 sekund zabija aż 90% bakterii). Przyszły czasy kiedy dobroczynne działanie jodu w przemyśle spożywczym zastąpiono substancjami chemicznymi, a do żywności oraz wody zaczęto nagminnie dodawać brom i chlor – substancji całkowicie blokujące wchłanianie jodu . Efektem takich działań jest całkowity deficyt tego pierwiastka , którego mamy setki razy mniej niż potrzebujemy, uniemożliwia to organizmowi ludzkiemu prawidłowe funkcjonowanie. Co się wtedy dzieje??? Chorujemy masowo! Panujące twierdzenie o konieczności unikania jodu jest ogromną dezinformacją i niesie za sobą poważne konsekwencje i problemy zdrowotne. Nie jest możliwe zachowanie zdrowia bez dostatku jodu. Istnieje bardzo dużo zależność między wieloma chorobami, a wspomnianym deficytem. Nie mogę nie wspomnieć, iż jod pełni ogromną funkcję w wyprowadzaniu metali ciężkich z organizmu, Depresja, rozdrażnienie, agresja, brak koncentracji, choroby tarczycy, spadki odporności, uporczywe migreny, zaparcia, hemoroidy, problemy menstruacyjne, poważne problemy kardiologiczne, kołatanie serca, kłopoty związane z piersiami, sucha skóra, łamiące się włosy i paznokcie, problemami szyjki macicy, problemy z nadnerczami, a nawet komórki nowotworowe – wszystkie te i inne dolegliwości mogą być spowodowane olbrzymim deficytem jodu w naszych organizmach. Niektórzy diabetycy są w stanie ograniczyć przyjmowanie insuliny(należy to robić zawsze po konsultacji z lekarzem). Brak jodu doprowadza do zahamowania wzrostu u dzieci , spowolnienia rozwoju oraz tzw. kretynizmu endemicznego. Niedobór tego pierwiastka jest też bardzo niebezpieczny dla kobiet w ciąży. Zwiększa on ryzyko poronienia. Przyczynia się on także do nieprawidłowego rozwoju płodu oraz do ciężkich chorób w dalszym życiu dziecka. Cały organizm, a nawet mózg działa lepiej, gdy jest karmiony jodem. Bez jodu nie można rozwinąć całego swojego potencjału. Z uwagi na problemy jakie może wywołać niedobór jodu, warto mu zapobiegać. Doskonałym i bezpiecznym uzupełnieniem zdrowej diety w naturalny jod jest alga brunatna Ascophyllum nodosum, Alga ta pochodzi z czystych, głębokich wód oceanicznych i tworzy pojedyncze pęcherze o długim, spłaszczonym rzemieniu – jak liście. Rośnie w głębokich i zimnych wodach oceanów świata i charakteryzuje się dużym bogactwem jodu oraz cennymi wartościami odżywczymi.
Uzupełnianie jodu w dzisiejszych czasach jest niezbędne i dotyczy każdego z nas !
mgr Magdalena Jacyszyn – diagnosta